• Heissen Team

Council Building

In a borough in the UK the Council's former headquarters was sold in November 2014 and moved to new offices in September 2017. The move was made to help save money and ensure that services the council delivers can be protected. It will also help to improve access to public services where people need to speak to the council or other service providers.


In 2013, the council considered an analysis of current running costs of the previous property for sale and to move to new offices. The budgeted running costs for the previous hall were just under £640,000 in 2014/15.


The running of a new energy-efficient office was estimated that at least £420,000 a year could be saved. So there is a considerable annual cost saving available if the council were to sell the old hall and move into a new office.


The building is a piled, steel framed construction of three storeys in height, and has a Gross Internal Floor Area (GIFA) of 3674 m2.


In order to be environmentally friendly and promote sustainability, the new property features a huge amount of glass to allow for natural light to save on lighting costs. To the back of the building all LED lighting was installed.


Heating a building this 'open' with this level of glass is no easy feat. Heat naturally rises and with clear line of sight from bottom reception area to all 3 floors above heating individual spaces would normally prove expensive and take a lot of time.


Infrared heating however directs radiant heat downwards over key areas and warm the room and its occupants naturally, just like the sun. Because of this naturally warming effect, lesser wattage is required than ordinary convection heat.


The new building has already won a number of Eco-Awards recognizing it's investment into green renewable energy and promoting innovative ways of creating sustainable commercial and domestic environment.