• Heissen Team

Gainsborough Care Home

This summer Heissen had the pleasure of adding in a brand new far infrared heating system

throughout a care home near Gainsborough.


The main reason for the change was due to the high costs involved in running the existing heating which consisted of some high-powered storage heaters and some inefficient gas heaters. The monthly cost to run the building was extortionate and with the amount of rooms in the building it was very difficult to micromanage, meaning that a lot of the time the heaters were on when nobody was occupying the room.


The majority of the 3.5kw storage heaters were swapped over for either a 280 Watt or a 900 Watt panels. Meaning that they are using up to 13 times less energy than before.


Prior to going for the change, the care home wanted to know exactly how much money they would be saving if they switched to infrared. Our skilled team did a complete cost analysis on the current heating vs the infrared system. We worked out that they were currently spending around £12,172.24 a year on heating alone! With infrared we worked out that they could be spending around £4,709.95 that’s a saving of approximately £7,462.29 a year.

Furthermore, the running costs should still be even lower than the amount stated above as now all 37 rooms can be micromanaged to be on, as and when needed. Not all the time!


Another reason that tempted the clients to the infrared system was the long list of benefits. It become an ongoing issue where residents would tamper with the control system on the heaters to turn the temperatures up. With the use of our controllers they were able to add in a lockable function meaning that residents couldn’t change the settings of the heaters.

As well as how safe and discrete the infrared system is. With the low surface temperature (LST) of the panels and with them being mounted on the ceiling, it is perfect for the care home. The owners no longer had the worry of residents burning themselves or trying to tamper with the heater itself. Also, with the narrow corridors which often get bumped into with the wheelchairs and mobility scooters that are used within the residence.


The panels are now up and out of the way, so the owners can have peace of mind.