• Heissen Team

Lincolnshire Community Centre

Heissen offer a cost saving product to a large customer base and we often like to

help within the community and village halls and community centres are one area

which we regularly assist.


Many community centres across the country are barely usable in winter months

due to the difficulty of heating them cost effectively. They tend to be cavernous and

draughty places, with poor insulation and single pane windows. Using old-style electric radiators is very inefficient. Such devices heat the air which rises to the ceiling first and only after the whole living space is circulated with warm air,

occupants feel the benefit. This is costly.


What's needed is infrared heating that is directional and immediately heats objects

including the occupants of the premises. Heissen surveyed a community centre,

near Boston in Lincolnshire. Ceiling height was 5 m and we specified 10 of our 2.4

kW Vector heaters, suspended along each edge of the ceiling.


Conditions have been transformed in this community centre. Warm up time has

been greatly reduced. Less energy is used to benefit occupants and running costs

have been significantly lessened. Heissen is delighted to have made this

community centre more usable, for the benefit of the local community.


We have now further heated the community centre in the classroom areas where

students needed to be kept warm. They had existing night storage which was not

the most suitable especially when the students were taken on their regular trips

and the energy which had to be charged up overnight was then wasted as they

were not at the hall. In the area we went from 4Kw of night storage heaters to 8 of

our ceiling grid tiles at 350w which had a quick warm up time and was also a

saving of 1.2Kw an hour which again made a quick payback period and convinced

them to look at a more permanent option when considering the heating as they

would have paid for the heating between 18 to 24 months which was unachievable

with any other heating source that they were considering.


From an install perspective this was also much easier as it was a direct tile for tile

replacement and meant that there was no need for dual supplies which newer

electric heaters need. It also meant that when the students were doing activities in

the area and needed to move the tables in the area this was much easier as they

didn’t need to work the tables around the heaters which were at floor level.